Avantajele Medierii - Mediator Ivascu Nicoleta

Go to content

Main menu:

Medierea
este soluția modernă, benefică și eleganță pentru rezolvarea rapidă și eficientă a conflictelor/litigiilor dintre două sau mai multe părți. Principalele avantaje ale alegerii procedurii medierii sunt:
 
1. Costuri financiare reduse în comparație cu instanțele de judecată. La mediator nu se plătește decât onorariul dinainte stabilit și convenit împreună cu părțile, în funcție de complexitatea și natură cauzei. În instanță taxa de timbru, costurile cu onorariile avocaților, costurile expertizelor se cumulează în sume foarte mari în comparație cu costul unui onorariu pentru un Proces de Mediere.
 
2. Timp de rezolvare a disputei redus substanțial. În cadrul procesului de Mediere, în funcție de complexitatea cauzei și disponibilitatea părților, rezolvarea conflictului poate avea loc încă de la prima ședința, deci după o singură întâlnire. În cauzele mai complexe, în funcție de disponibilitatea părților, rezolvarea conflictului poate avea loc în urmă mai multor ședințe. Prin comparație termenele din procesul judiciar pot ajunge chiar și până la 1 an, apoi urmează alte termene, căi de atac etc. Toate acestea dispar dacă părțile aleg să își rezolve dispută la mediator într-un timp foarte scurt.
 
3. Procedura simplă și flexibilă. Procedura medierii este o procedura simplă, părțile dispun de proces, și de soluția pe care urmează să o accepte prin dialog și concesii reciproce sub asistentă și prin facilitarea mediatorului. Procedura din instanță este greoaie, anevoioasă, cerând mult tact și răbdare, de cele mai multe ori și ajutorul unui specialist în drept, care este avocatul. Deseori în instanță părțile sunt obligate să facă dovadă efectuării unor expertize, unor anchete sociale, care la rândul lor îngreunează procesul, pentru un proces în instanță fiind necesare multe termene pentru a se ajunge la o decizie judecatoareasca. În cadrul medierii părțile aleg "termenul" de comun acord cu mediatorul stabilind data, oră și locul unde se va desfășura medierea (de regulă la biroul mediatorului).
 
4. Lipsă oricărui cost emoțional privind procesul și finalul acestuia. În instanță părțile așteaptă ani de zile pentru o soluție, care nu știu sigur dacă va fi în favoarea lor, chiar dacă consideră și probează că au dreptate; în toți acești ani își consumă energie și ajung la o stare de stres emoțional privitor la procesul în derulare. În procesul de mediere fiecare parte este liberă să accepte dialogul, să propună o soluție, să analizeze soluția să, și soluțiile oferite de cealaltă parte, că împreună să găsească soluția cea mai benefică pentru ambele. Așadar părțile împreună decid și ambele câștiga.
 
5. Medierea are că rezultat o soluție de tip WIN WIN, câștig câștig. În instanță o parte pierde procesul, o altă îl câștiga. În mediere fiecare parte câștiga pentru că soluția care va fi înțelegerea lor va fi acceptată de toate părțile și pentru toate va fi mulțumitoare.


6. Scutiri și reduceri de 50% în ceea ce privește taxa de timbru pentru încuviințarea acordului de mediere de către instanță (emiterea unei hotărâri de expedient, în procedura nelitigioasa, simplificată, în cameră de consiliu). Când conflictul a fost mediat fără a există un proces judiciar în curs, pentru cererea de încuviințare a Acordului de mediere se va plăți o taxa de timbru judiciar de doar 20 de lei. Atunci când prin Acordul de mediere se realizează un transfer de proprietate ori a altui drept real, ori Acordul privește un partaj judiciar, la această taxa fixă de 20 de lei se adaugă 50% din valoarea care ar fi fost plătită în cazul în care conflictul se soluționa în instanță de judecată. b. În cazul încuviințării Acordurilor de mediere ce privesc litigiile de pe rolul instanțelor taxele de timbru se returnează părților din litigiu, cu excepția Acordurilor de mediere ce privesc transferul drepturilor de proprietate, constituirea de drepturi reale imobiliare, cauze și partaje succesorale.
 
7. Puterea actului încheiat la mediator are puterea unei convenții între părți, mai precis între părți acordul are putere de lege, și este valid și valabil, producând efecte juridice încă de la semnarea lui. Acordul se poate prezența la notarul public sau la instanță de judecată pentru a putea fi investit cu putere executorie.
 
8. Avantajul Confidențialității Procesului (Acesta este și un principiu fundamental al medierii). Întreagă procedura de MEDIERE se desfășoară în bază confidențialității informațiilor și procedurii, acesta fiind un avantaj extraordinar pentru părți. Avem în vedere, mai ales dar nu numai, relațiile de familie, de muncă, relațiile de afaceri. Toate acestea, dacă ajung să fie soluționate la Mediator vor fi confidențiale. Toate discuțiile care au loc la mediator, în toate fazele procesului de mediere, stau sub egidă confidentalitatii. Toate ședințele vor avea loc intrun cadru neutru și confidențial. Este un avantaj pentru fiecare parte , comparându-l cu dezanavtajul major al procesului judiciar unde ședințele sunt publice și oricine poate vedea și auzi partea și pretențiile sau reclamațiile acesteia, inclusiv reprezentanți ai massmedia. Confidențialitatea este un avantaj deosebit pentru părți. Este o mare diferență între un proces de mediere confidențial, unde părțile își soluționează sub asistentă unui mediator autorizat conflictul, fără că nimeni să ia cunostiinta de acesta sau de modul lui de soluționare, și un proces judiciar public, unde părțile expun conflictul publicului, și oricine, chiar și massmedia ia cunostiinta despre acesta. Confidențialitatea apare astfel că o necesitate pentru fiecare parte, că un avantaj de negăsit în instanță.  


9. Păstrarea relațiilor între părți. Medierea, prin însăși definiția ei este un Dialog al părților, un dialog între părți, și între fiecare parte și mediator. Un dialog constructiv, unde mediatorul asistă și facilitează părțile să ajungă la rezolvarea reciproc avantajoasă a conflictului. Odată ajuns la un acord, chiar și parțial, asupra conflictului, părțile își îmbunătățesc relațiile avute anterior ivirii conflictului. Un conflict minor poate duce la risipirea unei relații de durată, de orice tip. Medierea adună și leagă relațiile, prin rezolvarea amiabila, de comun acord, și reciproc avantajoasă a conflictului, de către părți. În instanță, pe lângă faptul că ură domnește pe întreg parcursul procesului, chiar și după hotărârea definitivă, ură se va adânci, relațiile se vor rupe definitiv, și părțile se vor privi totdeauna cu ură, și își vor aminti totdeauna de acele momente din instanță, uitând în cele mai multe cazuri, că, înainte de iviriea conflictului erau soț/soție, parteneri de afaceri, buni vecini, într-o relație bună de angajat/angajator etc. Medierea oferă posibilitatea strângeri din nou a mâinii, a descleștări pumnului, deoarece pumnul este simbolul războiului, strângerea de mână, simbolul păcii.
 
10. Prevenirea altor conflicte între părți. Acest avantaj oferă părților posibilitatea că, prin rezolvarea amiabila a conflictului dintre ele, să prevină alte conflicte, sau apariatia altor cauze, motive de conflict. Funcția preventivă a Medierii este un avantaj excepțional pentru părți. La Mediere, părțile nu numai că își soluționează avantajos conflictul, ci mai cu seamă, previn, prin reconsolidarea relațiilor dintre ele, și apariția unor noi divergente între ele, prin dialog. Cauzele conflictului, odată diagnosticate la mediator și analizate și tratate de părți și mediator, vor fi factori evitanti ai unor noi conflicte. În instanță, un litigiu poate da naștere unui alt litigiu, unei alte cereri a părților, unor alte divergente, așadar conflictul escaladează și nu își găsește sfârșitul. În procesul de mediere, mediatorul și părțile, împreună, urmăresc tocmai stingerea conflictului, și soluționarea lui pe cale pașnică și amiabila. Părțile ajungând benevol la un acord, vor realiză în urmă medierii că acel conflict a fost doar o piedică în continuarea relațiilor, relații care vor continuă pe viitor.
 
11. Decizia privind SOLUȚIA aparține exclusiv părților. Nici un judecător, nici o parte externă, nici mediatorul prezent nu poate obligă părțile să ajungă la o soluție, și nici nu poate impune o anumită soluție părților. Părțile singure decid, care este soluția cea mai eficientă și mai avantajoasă pentru fiecare în parte, reciproc. Nici un terț nu știe mai bine care este soluția potrivită unui conflict între părți, decât părțile înșele. Judecătorul aplică legea pretabila cazului respectiv din punct de vedere al dreptului, dar conflictele persoanelor privesc interesele și nevoile lor, și nu drepturile lor. În mediere părțile analizează nevoile și interesele lor, și singure iau decizia cea mai potrivită privind soluția, sub directă asistare și facilitare a mediatorului.
 
12. Un alt mare avantaj al medierii este că Acordul semnat de către părți (dacă s-a ajuns la o soluție, la un Acord de Mediere) devine viabil și își produce efecte între părți, încă de la semnarea lui. Acordul semnat de către părți este valid și valabil de la data semnării lui. Orice drept sau obligație care se naște în temeiul lui, prin convenția părților, își produce efectele juridice de la data semnării lui, fără vreo altă formalitate. Excepție de la acest caz fac acordurile care consfințesc transferuri de drepturi de proprietate sau alte drepturi reale, și acordurile care tratează partaje sau cauze succesorale; toate aceste acorduri din urmă vor trebui prezentate instanței de judecată sau notarului public pentru efectuarea formalităților prevăzute de lege, sub sancțiunea nulității absolute. În rest toate acordurile de mediere sunt valabile și produc efecte încă de la data semnării lor, fără parcurgerea altei formalități.
 
13. Medierea poate fi folosită în numeroase conflicte sau litigii. Printre acestea enumerăm litigii izvorâte din raporturi civile, raporturi comerciale, raporturi familiale, raporturi penale (se pot media cazurile penale în care retragerea plângerii prealabile sau impacaraea părților înlătura răspunderea penală), conflictele de malpraxis, conflictele de asigurare, conflictele ce izvorăsc din raporturile de muncă, conflictele școlare.
 
14. Rată mare de succes a proceselor de mediere. Conform statisticilor, peste 80% din cazurile care au fost mediate, s-au soluționat în cadrul proceselor de mediere, părțile ajungând la un acord favorabil.  

 
11.03.2016

Back to content | Back to main menu